- Εγγραφή και δήλωση μαθημάτων-Τέλη φοίτησης
Στην αρχή κάθε εξαμήνου οι ΜΦ εγγράφονται στο ΠΜΣ και δηλώνουν τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου εξαμήνου. Εγγραφή απαιτείται και στις περιπτώσεις όπου χορηγείται παράταση (πέραν των δύο ετών φοίτησης) μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Για τα μαθήματα επιλογής ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3 και μεγαλύτερος από 15. Προκειμένου να δηλώσουν κάποιο μάθημα επιλογής από άλλο ΠΜΣ, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής. Για το σκοπό αυτό το αίτημα για το συγκεκριμένο μάθημα που θέλουν να παρακολουθήσουν θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των μαθημάτων κάθε εξαμήνου.
Προκειμένου να εγγραφούν, οι ΜΦ χρειάζεται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης καταβολής του τέλους εγγραφής και των προβλεπόμενων τελών φοίτησης. Δεν προβλέπεται επιστροφή καταβληθέντων τελών φοίτησης σε καμία περίπτωση, π.χ. οικειοθελούς αποχώρησης, αναστολής σπουδών ή απόρριψης από το Πρόγραμμα. Το ύψος των τελών εγγραφής και φοίτησης καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Ειδικό τέλος εγγραφής απαιτείται και στην περίπτωση της παράτασης για την ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται σε δύο δόσεις στην αρχή κάθε εξαμήνου.
Σε περίπτωση που χορηγηθεί παράταση για την υποβολή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (πέραν των δύο ετών φοίτησης), οι ΜΦ εγγράφονται στο ΠΜΣ και καταβάλλουν το ειδικό τέλος εγγραφής.
2. Οργάνωση του χρόνου σπουδών
Το ακαδημαϊκό έτος στο ΕΚΠΑ περιλαμβάνει δύο εξάμηνα σπουδών. Κάθε εξάμηνο σπουδών ολοκληρώνεται σε 13 διδακτικές εβδομάδες. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως την 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά την 3η εβδομάδα του Φεβρουαρίου και διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου.
Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, των εξεταστικών περιόδων καθώς και των υπολοίπων δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων ρυθμίζονται από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο που ανακοινώνεται στην έναρξη του διδακτικού έτους.
3. Παρακολούθηση μαθημάτων
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Ανεπαρκής παρακολούθηση συνιστά λόγο απόρριψης στο συγκεκριμένο μάθημα. Στην περίπτωση που ΜΦ σημειώνει παραπάνω από δύο (2) απουσίες ανά μάθημα απορρίπτεται στο συγκεκριμένο μάθημα.
Δεν προβλέπεται δυνατότητα απουσίας από το Διεπιστημονικό Σεμινάριο του Σεπτεμβρίου και από το Σεμινάριο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
4. Εξεταστικές περίοδοι
Για κάθε μάθημα υπάρχουν δύο εξεταστικές περίοδοι: η πρώτη στο τέλος του εξαμήνου στο οποίο διδάσκεται το μάθημα (χειμερινό ή εαρινό) και η δεύτερη επαναληπτική περίοδος για τα μαθήματα και των δύο εξαμήνων κατά το διάστημα 1-10 Σεπτεμβρίου.
Δυνατότητα επανεξέτασης στην επαναληπτική περίοδο του Σεπτεμβρίου προβλέπεται κατά μέγιστο όριο για τρία μαθήματα ανά έτος σπουδών. Η εξέταση του Σεπτεμβρίου είναι και η τελική για κάθε μάθημα.
5. Προϋποθέσεις συνέχισης της φοίτησης
Ανεπιτυχής εξέταση (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου) σε υποχρεωτικό μάθημα συνιστά λόγο οριστικής απόρριψης από το ΠΜΣ.
Μεταπτυχιακοί φοιτητές του πρώτου εξαμήνου σπουδών οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν επιτυχώς κανένα από τα προβλεπόμενα μαθήματα ή σεμινάρια δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτηση και απορρίπτονται οριστικά από το Πρόγραμμα.
Προκειμένου οι ΜΦ να συνεχίσουν τη φοίτηση στο δεύτερο έτος σπουδών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα υποχρεωτικά μαθήματα, το διεπιστημονικό σεμινάριο του πρώτου εξαμήνου και τουλάχιστον δύο από τα μαθήματα επιλογής του πρώτου έτους. Σε περίπτωση αποτυχίας σε ένα μόνο μάθημα επιλογής προβλέπεται η δυνατότητα αντικατάστασής του από κάποιο άλλο επιλεγόμενο μάθημα κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους σπουδών.
Αποτυχία σε μάθημα του δευτέρου έτους σπουδών, συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, συνιστά λόγο οριστικής απόρριψης από το ΠΜΣ και δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της ΜΔΕ.
Εάν μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ του ΤΕΑΠΗ, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.
6. Προϋποθέσεις αποφοίτησης
Προκειμένου να αποφοιτήσει ΜΦ από το ΠΜΣ και να στοιχειοθετήσει δικαίωμα λήψης του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα μαθήματα, διεπιστημονικά σεμινάρια και τη ΜΔΕ εντός του προκαθορισμένου από τον Κανονισμό Σπουδών χρόνου.
Ανεπιτυχής εξέταση της ΜΔΕ συνιστά λόγο οριστικής απόρριψης από το ΠΜΣ.
7. Αναστολή σπουδών
Δυνατότητα αναστολής σπουδών παρέχεται μόνο σε περίπτωση τεκμηριωμένου αιτήματος για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους και μόνο μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Το αίτημα εξετάζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος, μετά από θετική εισήγηση του Συμβούλου Καθηγητή/τριας. Κατά τη διάρκεια της αναστολής σπουδών αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά δικαιώματα, τα οποία προβλέπονται από το νόμο (φοιτητική κάρτα, δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση).
8. Λογοκλοπή
Στο ΠΜΣ ισχύουν οι κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας του ΕΚΠΑ.
9. Αξιολόγηση-βαθμολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών
- Η επίδοση σε κάθε μάθημα αξιολογείται και βαθμολογείται συνολικά. Στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται η συμμετοχή και επίδοση στο μάθημα, καθώς και στα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα του μαθήματος σεμινάρια, εργασίες και ασκήσεις.
Τα κριτήρια αξιολόγησης-βαθμολόγησης είναι:
Βαθμός 10: Οι φοιτητές δείχνουν στοιχεία εκτεταμένης, διεισδυτικής και κριτικής επισκόπησης της βιβλιογραφίας και άριστης κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας, ανεξαρτησίας σκέψης και εξαιρετικής κατανόησης του πώς καθιερωμένες ερευνητικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης και πώς εφαρμόζονται στη δική τους έρευνα και πρακτική. Οι φοιτητές είναι ικανοί να αναπλαισιώνουν τη θεωρία και να παρουσιάζουν επιχειρήματα και πρωτότυπα δεδομένα που είναι εξαιρετικά σαφή, εστιασμένα και συνεκτικά.
Βαθμός 9: Οι ΜΦ δείχνουν στοιχεία εκτεταμένης, διεισδυτικής και κριτικής επισκόπησης της βιβλιογραφίας και σαφούς κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας, ανεξαρτησίας σκέψης και πλήρους κατανόησης του πώς καθιερωμένες ερευνητικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης και πώς εφαρμόζονται στη δική τους έρευνα και πρακτική. Οι ΜΦ είναι ικανοί να χρησιμοποιούν κατάλληλη θεωρία και να παρουσιάζουν επιχειρήματα και πρωτότυπα δεδομένα που είναι πολύ σαφή, εστιασμένα και συνεκτικά.
Βαθμός 8: Οι ΜΦ δείχνουν στοιχεία ευρείας, συστηματικής και κριτικής επισκόπησης της βιβλιογραφίας και σαφούς κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Παρουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό στοιχεία δημιουργικότητας, ανεξαρτησίας σκέψης και πολύ καλής κατανόησης του πώς καθιερωμένες ερευνητικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης και πώς εφαρμόζονται στη δική τους έρευνα και πρακτική. Οι ΜΦ είναι ικανοί να χρησιμοποιούν κατάλληλη θεωρία και να παρουσιάζουν επιχειρήματα και πρωτότυπα δεδομένα που είναι σαφή, εστιασμένα και συνεκτικά.
Βαθμός 7: Οι ΜΦ δείχνουν στοιχεία επαρκούς βιβλιογραφικής επισκόπησης και καλής κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Παρουσιάζουν βασικά στοιχεία δημιουργικότητας, ανεξαρτησίας σκέψης και καλής κατανόησης του πώς καθιερωμένες ερευνητικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης και πώς εφαρμόζονται στη δική τους έρευνα. Οι ΜΦ μπορούν να συσχετίζουν τη μελέτη τους με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πεδίο και να παρουσιάζουν επιχειρήματα με στοιχειώδη σαφήνεια και εστίαση.
Βαθμός 6: Οι ΜΦ δείχνουν σε βασικό επίπεδο στοιχεία βιβλιογραφικής επισκόπησης και κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Παρουσιάζουν βασική κριτική ικανότητα στην επισκόπηση της βιβλιογραφίας και μικρή ανάπτυξη ιδεών στην εφαρμογή της γνώσης. Μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φοιτητές έχουν κατανοήσει επαρκώς βασικές έννοιες και διαδικασίες του πεδίου.
Βαθμός 5 (απέτυχε): Οι ΜΦ δείχνουν στοιχεία μη εστιασμένης ή ανακριβούς επισκόπησης της βιβλιογραφίας και ανεπαρκούς κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων του πεδίου. Οι ΜΦ δεν έχουν κατανοήσει πώς καθιερωμένες ερευνητικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης και πώς εφαρμόζονται στη δική τους έρευνα. Παρουσιάζουν επιχειρήματα ελλιπούς συνοχής και εστίασης.
Οι διαβαθμίσεις του βαθμού του τίτλου σπουδών έχουν ως εξής:
“καλώς”: μέσος όρος ίσος ή μεγαλύτερος του 6 και μικρότερος του 7.
“λίαν καλώς”: μέσος όρος ίσος ή μεγαλύτερος του 7 και μικρότερος του 8,5.
“άριστα”: μέσος όρος ίσος ή μεγαλύτερος του 8,5.